Loading...

Silikonová forma na makronky 110 - 300x175mm - Silikomart

Silikonová forma na makronky. Rozměry 110 - 300x175 mm.

526 Kč
Není skladem
Potřebujete s něčím poradit?
Zeptat se
Makronky jsou opravdová výzva cukrářského umění. Silikonová forma na makronky vám umožní připravit tyto sušenky snadno a efektivně. Speciální prohlubně v silikonové podložce zaručují dokonale kulatý tvar makronek. Makronky pocházejí z Itálie a Francie. Zpočátku jídlo pro chudé, postupem času si získaly uznání u bohatších skupin obyvatelstva a objevily se na stolech šlechticů a panovníků. Během renesance byly známé a ceněné po celé Evropě a v arabských zemích. V současnosti má v Itálii každý region svůj vlastní recept na makronky a považuje ho za jediný originální. Tato silikonová forma na pečení je vhodná pro přípravu studených i teplých výrobků, protože silikonový materiál odolává teplotám od -60°C do 230°C. Její výhody jsou: nelepí se, lze ji snadno složit a nevydává zápach a chuť. Lze použít v troubě, mikrovlnné troubě, mrazáku i lednici. Tuto silikonovou formu na pečení lze navíc mýt v myčce. Její jednoduchý a vytříbený design umožňuje hladké a detailní přípravy a pokaždé zaručuje dokonalé výsledky. S touto formou od Silikomart se každý dezert stane mistrovským dílem, které zaujme jak vizuálně, tak chuťově. Oblíbené formy od Silikomart Professional jsou vyrobeny v Itálii z toho nejlepšího silikonu. Ne nadarmo se tyto formy staly neuvěřitelně populární mezi pekaři, cukráři, kuchaři a dezertéry po celém světě.

Den makronek: Oslava sladké francouzské lahůdky!

Každý rok 20. března si milovníci sladkostí po celém světě připomínají Den makronek – den, který patří jedné z nejoblíbenějších francouzských sladkostí. Makronky, tyto krásně barevné a lahodné pamlsky, se staly symbolem elegance, jemnosti a perfektní cukrářské preciznosti. Ale co vlastně makronky jsou? Jak vznikly a proč je tento den tak speciální?

12.3.2025

Co jsou makronky?

Makronky jsou malé, kulaté cukrovinky, které se skládají ze dvou mandlových křupavých plátků spojených sladkou náplní, jako je čokoládová ganache, ovocný džem nebo krém. Mají lehkou a vzdušnou texturu, která je výsledkem pečlivé přípravy a správného šlehání bílků. Díky své jemné chuti a různorodým příchutím se makronky staly oblíbeným zákuskem nejen v cukrárnách, ale i v domácích kuchyních.

Historie makronek

Původ makronek sahá až do středověku, ale jejich moderní podoba, jak ji známe dnes, byla formována v Paříži. Francouzští cukráři se snažili zdokonalit recepty a přenést makronky na novou úroveň. Populární se staly v 20. století, zejména díky cukrárně Ladurée, která přinesla makronky na vrchol francouzské cukrářské kultury.

Den makronek – proč ho slavit?

Den makronek je ideální příležitostí k tomu, abyste si vychutnali tuto nádhernou cukrovinku a třeba se i pokusili o vlastní domácí výrobu. Proč si neudělat z 20. března malý svátek? Můžete uspořádat ochutnávku makronek nebo zorganizovat kreativní pečení s přáteli a rodinou.

Pro cukráře a fanoušky pečení je to také skvělý den na experimentování s novými příchutěmi a barvami. Připravte si makronky s ovocnými náplněmi, nebo si zahrajte s netradičními kombinacemi jako matcha, levandule nebo káva.

Recept na klasické francouzské makronky

Pokud jste ještě nezkoušeli péct makronky doma, tady máte jednoduchý recept na ty klasické, s mandlovou moukou a čokoládovou ganache jako náplní.

Ingredience:

Na plátky makronek:

  • 200 g moučkového cukru
  • 110 g mandlové mouky
  • 100 g bílku (asi 3 velká vejce)
  • 30 g krupicového cukru
  • Potravinářské barvivo (volitelné)

Na ganache náplň:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Příprava makronek:

    • Předehřejte troubu na 150 °C. Připravte plech s pečicím papírem a udělejte na něm malé kroužky, abyste měli na plátky makronek rovnoměrné rozměry (můžete použít například sklenici).
    • Smíchejte moučkový cukr a mandlovou mouku, a pak je prosijte, aby byly bez hrudek.
    • V jiné misce vyšlehejte bílky se špetkou soli. Jakmile začnou pěnit, postupně přidávejte krupicový cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný sníh.
    • Do sněhu přidejte mandlovou směs a jemně promíchejte špachtlí. Pokud chcete makronky obarvit, přidejte pár kapek potravinářského barviva.
    • Směs přeneste do cukrářského sáčku a na plech vytvořte malé kroužky.
    • Nechte je 20–30 minut odpočinout, aby na povrchu vytvořily jemnou kůrku. Poté pečte asi 12–15 minut. Po upečení je nechte vychladnout.
  2. Příprava ganache náplně:

    • Nalijte smetanu do malého hrnce a zahřejte ji, dokud nezačne jemně bublat.
    • Přelijte smetanu na čokoládu a nechte chvíli odstát. Poté promíchejte, dokud nebude směs hladká.
    • Nechte ganache vychladnout, dokud nebude dostatečně tuhá, aby ji bylo možné použít jako náplň.
  3. Sestavení makronek:

    • Na jeden plátek makronky naneste trochu ganache a přiklopte druhým plátkem. Jemně stlačte, aby se náplň rovnoměrně rozetřela.

Makronky podávejte jako krásnou sladkou pochoutku, kterou si můžete vychutnat s šálkem kávy nebo čaje.

Na přípravu makronek by se vám mohlo hodit

Směs na makronky 300g violet - Cake Masters

Směs na fialové makronky. Balení 300 g.

124 Kč
103.3 Kč / 100g

Skladem > 10 ks
1

Směs bezlepková na makronky 300g

Bezlepková směs na přípravu makronek, 300 g v balení.

109 Kč
36.3 Kč / 100g

Skladem > 5 ks
1

Směs na makronky 300g fuchsia - Cake Masters

Směs na fuchsiové makronky. Balení 300 g.

124 Kč
38.8 Kč / 100g

Skladem 5 ks
1

Mandlová mouka BLANŠÍROVANÁ 1kg - I LOVE CAKES

Mandlová mouka značky I LOVE CAKES

238 Kč
23.8 Kč / 100g

Skladem > 10 ks
1

Mandlová mouka 100% 0,5 kg 798 dortis

100 % mandlová mouka vyrobená z jemně mletých blanšírovaných mandlí .

232 Kč
46.4 Kč / 100g

Na objednávku 4-8 dní
1

Mandlová mouka 350g 100% mandlí - FunCakes

Nejjemnější mandlová mouka pro lahodné makronky a mandlové koláčky. 350 g v balení.

307 Kč
87.7 Kč / 100g

Skladem > 5 ks
1